Archief 2004

Actie bus

4000 Euro voor Walter en Janetta,

Op 13 april j.l. mochten Walter Wildöer en Janetta Roddenhof een cheque in ontvangst nemen ter waarde van € 4000,- geschonken door de werkgroep Brasili-Ja. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van een volkswagen-busje in Rio de Janeiro.

Walter en Janetta zijn werkzaam als vrijwilligers voor de organisatie REMER in Rio de Janeiro. Zij werken daar met straatkinderen. Onlangs heeft de voorzitter van de werkgroep Brasili-Ja, pastor Sjaak de Boer, met een aantal leden van de internationale kerk uit Den Haag, een bezoek afgelegd aan Brazilië. Zij hebben onder andere het project van REMER in Rio de Janeiro bezocht. Sjaak de Boer en zijn reisgezelschap waren onder de indruk van de constructieve werkwijze van REMER.

In Rio de Janeiro gaan de medewerkers van REMER dagelijks de straat op om contacten te maken en te onderhouden met de straatkinderen. Deze kinderen voeren een dagelijkse strijd om het bestaan. Het leven op straat is ongezond en zit vol gevaar. Veel kinderen zijn verslaafd aan drugs (vaak lijm of thinner). Door de uitzichtloosheid en de armoede vallen de kinderen vaak in handen van drugsbaronnen. Zoals u misschien pas geleden op tv heeft kunnen zien en in de kranten heeft kunnen lezen, ‘delen de drugsbaronnen de lakens uit’ in de krottenwijken. De problemen worden zelfs zo erg dat men een hoge muur wil plaatsen rond de wijk Rocinha. Straatkinderen staan op de uitkijk in dit soort wijken en vormen een levend schild voor een rivaliserende drugsbende of de politie. De meeste kinderen halen de leeftijd van 18 jaar niet. REMER trekt zich het lot van deze kinderen aan en probeert waar mogelijk een kind een veilig onderkomen te bieden en een leven te laten leiden waarin het weer gewoon kind kan zijn.

In Rio de Janeiro heeft Sjaak de Boer met zijn gezelschap het opvanghuis casa Nova Esperanca bezocht. Hier kunnen de kinderen overdag terecht. Ze kunnen een douche nemen, een maaltijd nuttigen, spelletjes doen en onder leiding van professionals wordt er aan hun problemen gewerkt. Ook heeft het gezelschap onder begeleiding van de oprichter van REMER, Robert Smits, een krottenwijk bezocht en hebben ze met eigen ogen de harde realiteit van armoede en drugs kunnen aanschouwen.

Voor het bezoeken van de kinderen die ’s nachts op straat leven en het uitdelen van chocolademelk en broodjes, maakt REMER gebruik van een busje. Ook gaan zij hiermee op huisbezoek naar de ouders van de kinderen. Het busje was oud en eigenlijk aan vervanging toe. Brasili-Ja maakt het nu mogelijk om een nieuw busje te kunnen aanschaffen. Door deze financiële bijdrage, zorgt Brasili-Ja er mede voor dat het goede werk van REMER door kan gaan. Op de foto de combi-bus. Robert, de oprichter van REMER, heeft de foto gemaakt voor het opvanghuis in Rio.

Huwelijks kado

Om het werk van Brasili-Ja en Remer te ondersteunen hebben Marc van Dooren en Paolina Massida besloten hun huwelijkscadeau ter beschikking te stellen aan dit doel. Zij zijn op 1 mei 2004 in de OLV Abdij van Genua (Italie) getrouwd. We willen ze ontzettend bedanken voor dit gebaar.

Actie bus 2004

Uitwisseling

Verslag Jeugduitwisselingsproject Mutirão en Brasili-Ja.

De werkgroepen Brasili-ja en Mutirão kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd jeugduitwisselingsproject. Hierbij hebben een elftal Braziliaanse jongeren 3 weken lang kennis kunnen maken met de verschillende kanten van de Nederlandse samenleving.

Na een jaar van intensieve voorbereiding waarin o.a. reisdocumenten, budgetten, tolken, onderdak, eten, excursies en vervoer geregeld zijn kwam vrijdag 23 januari het vliegtuig met de Braziliaanse jongeren op Schiphol aan. Warme kleding beschikbaar gesteld door o.a. inwoners uit Den Haag werd snel aangetrokken.

Onder leiding van pastor Sjaak de Boer startte de uitwisseling met een uitgebreid en gevarieerd programma in Den Haag met o.a. bezoeken aan het Vredespaleis en de Braziliaanse ambassade. Sjaak de Boer heeft ook de arme kant van het rijke Nederland laten zien bij een bezoek aan Rotterdam. De jongeren hebben daar meegeholpen in de soepkeuken van de zusters van Moeder Theresa waar dagelijks 120 dak- en thuislozen een maaltijd gebruiken.

 In Den Haag was er ook tijd voor dans en een sportief onderons in een spel waar de Brazilianen wel goed in zijn zullen we maar zeggen.

Het Westfriese deel van het programma begon met een prachtige laag sneeuw over het polderlandschap, wat natuurlijk leidde tot een Nederlands-Braziliaans sneeuwballengevecht. Een bezoek aan de schaatsbaan in Alkmaar maakte het Hollandse wintertafereel compleet.

De Brazilianen hebben het gezamenlijke avondeten bij de vele vrijwilligers thuis als zeer positief ervaren. Door mee te eten en een goed gesprek aan tafel leer je veel van een ander en zijn cultuur.

 Veel indruk heeft het de excursie aan Holland Collect, het voormalige C.A.W., in de Wieringermeer gemaakt. Tijdens het bezoek werd uitgelegd hoe in Nederland het huishoudelijk- en bedrijfsafval wordt verwerkt.

Het bezoek aan de lagere school, waar de kinderen al met computers werken, was aanleiding om te discussiëren over de verschillen in de onderwijssystemen van Nederland en Brazilië.

De excursies bij een aantal bedrijven in de regio maakten duidelijk dat ook in Nederland hard gewerkt wordt om in het levensonderhoud te voorzien. Ook hebben de jongeren zelf meegewerkt bij een aantal bedrijven.

Ook hebben de jongeren meegewerkt aan de vieringen in de kerk van Den Haag, Wervershoof en Blokker. Door de muzikale ondersteuning met de zelf meegebrachte instrumenten kregen de vieringen een Braziliaans tintje.

Natuurlijk was er ook tijd genoeg voor gezellige avonden om de Nederlands - Braziliaanse contacten te onderhouden. Na de gezamenlijke barbecue op Valentijnsdag vertrok de bus naar Schiphol voor de terugreis. De uitwisseling is door iedereen enorm gewaardeerd wat bleek uit het emotionele afscheid.

Zonder de inzet van de vele vrijwilligers, bedrijven en instellingen (voor de leerzame excursies) en onze sponsors was deze uitwisseling niet mogelijk geweest. De werkgroepen Brasili-ja en Mutirão willen dan ook iedereen bedanken die dit unieke project mogelijk hebben gemaakt.
Brasili-Ja & Mutirão

{yoogallery src=[/images/stories/projecten/uitwisseling2004/] width=[175] thumb=[polaroid]}

Contact

 Naar Contactpersonen>

U kunt ons werk ondersteunen:

NL16 RABO 0368948870
t.n.v. Auxilia-Brasili-ja

KvK nr: 371000429
RSIN/fiscaalnr. 816039562

 anbi logo

Sponsors

Add Social
't Fortuin Wervershoof

Archief

In het archief vindt u:

  • de projecten op jaarvolgorde
  • een lijst met de acties uit voorgaande jaren
  • het nieuwsarchief
  • een verzameling van de rondzendbrieven
  • het 25 jarig jubileum 

Ga naar het archief >

logo sponsorkliks

©Copyright Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.

www.digital-dreams.nl